Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor bij het plakken van je band.

Lekzoeker

Om een lek in een binnenband op te sporen is het natuurlijk het makkelijkst om een teiltje met water te gebruiken. Dit heeft echter wel enkele praktische bezwaren en er zijn dan ook alternatieven voor. Zo kun je, als je bv geen water in de buurt hebt, ook met een lekzoeker aan de gang gaan. Hiermee kun je het lek opsporen door langs de binnenband te gaan en te kijken of de piepschuim balletjes in beweging komen. Groot voordeel hierbij is dat het bandplak karwei geen natte boel wordt.

Nieuwe binnenband

Wanneer een binnenband op meerdere plekken is beschadigd is het waarschijnlijk verstandig om een nieuwe te kopen. Let hierbij goed op de maatvoering en het type ventiel.

Antilek banden

Als je het zat bent om steeds je band te moeten plakken zijn er ook verschillende anti-lek systemen beschikbaar. Zo zijn er speciale buitenbanden met extra sterke coating die veelvoorkomende lekkage oorzaken kan aanpakken. Denk hierbij aan glas, naalden en punaises. Een grote leverancier van anti lek banden is bijvoorbeeld schwalbe.com

Er zijn ook banden met dubbele compartimenten en daarmee ook dubbele ventielen. Deze hebben niet het nadeel dat een band lek kan gaan bij een puntig voorwerp. Je krijgt hierdoor meer zekerheid dat je thuis komt omdat je band nooit helemaal lek zal gaan. Dit is vooral handig bij mountainbikes, voor een extra stukje zekerheid in ruig terrein. Lees hier meer.

Er zijn ook verschillende systemen beschikbaar die je in je band kan spuiten waarmee lekkages automatisch worden gerepareerd. Je hoeft dan theoretisch nooit meer je band te plakken. Dit is op de lange duur goedkoper en bespaard een hoop plaktijd.

Joe’s super sealant

Een systeem is om de binnenband te vullen met een soort latex die bij een doorboring direct het gat dicht. In onderstaande video een demonstratie van ‘Joe’s super sealant’ waarin dit principe erg duidelijk wordt gedemonstreerd.


 

Slime Tire Sealant

Een alternatief is Slime Tire Sealant, deze groene vloeistof kan, via een open ventiel, in de band worden gespoten en heeft een zelfde soort werking.


 

Vergelijkbare hulpmiddelen op bol: