Anti lek banden

Er zijn verschillende manieren om een lekke band te voorkomen. De bekendste is door gebruik te maken van een anti lek band, ook wel bekend als ‘fietsbanden die niet lek kunnen’.

Extra sterke buitenband

anti-lek-band
Blauw: circa 5mm extra rubber

De meeste producenten van buitenbanden hebben allerlei speciale modellen die het label anti-lek band krijgen opgespeld. Zo hebben ze vaak een extra sterke coating die veelvoorkomende oorzaken van lekkages kan aanpakken. Denk hierbij aan doorns, glas, naalden en punaises. Grote leveranciers van anti lek banden zijn bijvoorbeeld Schwalbe en Vredestein. Bekijk ook alle anti lek banden op bol.

Anti lek banden

Tips tegen lekke banden

  • Zorg voor voldoende druk in de band, te weinig druk veroorzaakt veel sneller een lekke band.
  • Let goed op scherpe punten van de velg tegen de binnenband, zorg daarom voor een goed velglint.

Alternatieven methoden

Dubbele binnenband

Er zijn ook banden met dubbele compartimenten en daarmee ook dubbele ventielen. Deze hebben niet het nadeel dat een band lek kan gaan bij een puntig voorwerp. Je krijgt hierdoor meer zekerheid dat je thuis komt omdat je band nooit helemaal lek zal gaan. Dit is vooral handig bij mountainbikes, voor een extra stukje zekerheid in ruig terrein. Lees hier meer.

Sealants

Er zijn ook verschillende systemen beschikbaar die je in je band kan spuiten waarmee lekkages automatisch worden gerepareerd. Je hoeft dan theoretisch nooit meer je band te plakken. Dit is geschikt voor tubeless banden omdat deze verder moeilijk te plakken zijn.

Joe’s super sealant

Een systeem is om de band te vullen met een soort latex die bij een doorboring direct het gat dicht. In onderstaande video een demonstratie van ‘Joe’s super sealant’ waarin dit principe érg duidelijk wordt gedemonstreerd.


Slime Tire Sealant

Een alternatief is Slime Tire Sealant, deze groene vloeistof kan, via een open ventiel, in de band worden gespoten en heeft een zelfde soort werking.