Tubeless banden, oftewel fietsbanden zonder binnenband, zijn ontstaan in de MTB wereld. Tijdens het downhill fietsen komen er regelmatig grote krachten op vooral de achterband vrij (denk aan een rotspunt) waarbij het risico ontstaat dat de binnenband klem komt te zitten tussen de buitenband en de velg. Hierdoor kan er een zogenaamde snake bite ontstaan. Om dit te voorkomen zijn tubeless MTB banden ontwikkeld.
Om tubeless banden luchtdicht te krijgen wordt er vaak vaak een vloeistof ingespoten die kleine gaatjes direct opvult. Vloeistoffen zijn bijvoorbeeld op basis van latex maar er zijn ook andere typen beschikbaar. Een nadeel is wel dat deze vloeistoffen van verloop van tijd (een jaar) uitharden en niet meer werken.
De ontwikkeling van tubeless banden is inmiddels ook doorgedrongen tot de racefiets wereld.
Hoe werkt een tubeless band
De buitenband maakt met de velg een luchtdichte verbinding waardoor de lucht rechtstreeks in de tussenliggende ruimte wordt gepompt. Buiten een speciale buitenband heb je hiervoor wel een speciale velg nodig, waarbij de spaken niet los door de velg heen steken.
Hoe maak ik mijn MTB tubeless?
Er zijn twee methodes:
1. Een tubeless ombouwkit. Bestaande uit een nieuwe buitenband en een nieuw, extra breed velglint. Zo kan er met de nieuwe buitenband een luchtdichte verbinding ontstaan.
De vloeistof die kleine gaatjes direct dicht (bv op basis van latex) kan vervolgens via het ventiel of tijdens het inleggen van de band in de velg in de buitenband worden gegoten.
2. Of je kan ook een tubeless ready velg aanschaffen en hierop een tubeless buitenband gebruiken.
Bekijk bijvoorbeeld de:
NoTubes Tubeless System Kit reparatiemateriaal Crosscountry, 29 inch zwart
MTB
Racefiets
Zie ook: velglinten voor tubeless banden